Taiteilija Kati Mikolan maalaus vuodelta 2021, jossa jänishahmo soutelee karhun ja ketun kanssa Hämeen linnan edustalla Vanajavedellä.

Elämä edessä! -kesänäyttely 2023

Naivistit Iittalassa -kesänäyttely avataan 15.5.2023. Tänä kesänä vietetään naivisminäyttelymme 35-vuotisjuhlia teemalla Elämä edessä! Näyttelyn kuratoi taidekriitikko ja galleristi Veikko Halmetoja.

Kesän näyttelyssä viihdyt, rentoudut ja saat hymyn huulille!

Näyttely on avoinna 15.5.–27.8.2023 joka päivä klo 10–19. Tutustu näyttelyinfoon.

Kuraattori Veikko Halmetoja Elämä edessä Naivstit 35 vuotta -näyttelyn oviaukossa.

Elämä edessä

Naivistit Iittalassa -näyttely täyttää tänä kesänä 35 vuotta. Se on pitkä aika, viisi vuotta pidempi kuin Mäntän kuvataideviikoilla ja yli kymmenen vuotta pidempi kuin Kiasmalla.

Silti Naivistit Iittalassa on nuori, sillä on vielä Elämä edessä. Sen ei tarvitse olla valmis tai vakava, se voi katsoa kirkasotsaisena tulevaisuuteen ja odottaa kaikkea kaunista tapahtuvaksi.

Näyttely on tänä vuonna vaaleanpunainen kuin flamingo. Väri rytmittää näyttelytilaa, kuten kahtena edellisenä vuonna. Sävy on kuitenkin röyhkeämpi kuin aiemmat sininen ja vihreä. Se toimii kontrastina monien maisemallisten teosten sävymaailmalle mutta nostaa esiin myös teoksia, joissa on samankaltaisia vaaleanpunaisen sävyjä.

Teemaksi ja näyttelyn nimeksi valitsemani ”Elämä edessä” on eräänlainen huudahdus. Sen on tarkoitus olla toivoa täynnä. Kaiken raskaan jälkeen voidaan todeta: onneksi vielä on elämä edessä! Tämä tematiikka näkyy hyvin näyttelyn teoksissa, jotka ovat tavallistakin hyväntuulisempia, lempeitä ja iloa täynnä.

Suurin kiitos kuuluu näyttelyn viidellekymmenelle taiteilijalle. He ovat tehneet jälleen ison työn osallistuakseen näyttelyyn. Mukana on tekniikoita laidasta laitaan, naivismin tekniikoiden kirjo laajenee vuosi vuodelta. Ei ole myöskään olemassa mitään yhtenäistä naivismia vaan teokset edustavat tekotapojensa ja esimerkiksi maalaustyylinsä suhteen hyvin erilaisia ilmaisutapoja.

Nyt minä kuraattorina olen alistanut näkemykseni yleisölle, ja taiteilijat ovat päästäneet teokset pesästään. Odotamme yleisön palautetta. Näyttelyllä ja teoksilla on elämä edessä. Katsojilla on valta nostaa ja laskea. Olennaisempaa on kuitenkin tuntea ja kokea, on lupa nauraa ja on lupa itkeä. Tärkeintä on, että tähän näyttelyyn ei tarvitse tulla kyllästymään.

Toivotan kaikille ihanan kesäistä Naivistit Iittalassa -näyttelykokemusta!

 

Veikko Halmetoja

 

Elämä edessä! -näyttelyn taiteilijat

(uudet ja palaavat merkittynä kursiivilla)

Sini Aalto

Mia Bergqvist

Marit Björnegran

Stina Engvall

Margit Hakanen

Petra Heikkilä

Sinikka Hurskainen

Merja Hämäläinen

Minna Iso-Lähteenmäki

Kirsi Jalava

Stig Jansson

Maija Kanerva

Aimo Katajainen

Ulla Kauhanen

Elina Kautto

Riitta Kolari

Antti Kuikka

Kåira

Lauri Lahtinen

Matti Laine

Esa Leppänen

Anna Luostarinen

Talvikki Lusa

Salla Lylynoja

Mikko Jalmari Maijala

Luciana Mariano

Marke Martsola

Kati Mikola

Anu Mykrä

Saija Mäki-Nevala

Raija Männistö-Koski

Raija Nokkala

Marjaana Orkoneva

Tiina Paju

Anna Pekkala

Terho Peltoniemi

Tiitus Petäjäniemi

Tarja Rinta

Katja Saario

Aleksiina Salmi

Päivi Salminen

Pekka Salminen

Sirkku Salo

Elsa Sysser

Lydia Toivanen

Pirjo Uimonen

Suvi Vasama

Eino Viikilä

Aimo Vuorinen

Pertti Ylinen