Raija Nokkala maalaa ateljeessaan.

“Maalaus itse määrittää kankaan koon”

Raija Nokkala ja muut rakastetut naivistitaiteilijat tulevat Iittalaan maalaamaan yhdessä Suomen kuvataiteen päivänä 10.7.2020.

Taiteelliseen luomistyöhön liittyy monen mielessä mysteerin tuntu. Miten taideteos syntyy, mistä taiteilijan näkemys koostuu? Luomistapahtumaa pääsee harvemmin seuraamaankaan, sillä isoin osa siitä tapahtuu taiteilijan mielessä.

Lisäksi yleensä taiteilijat puurtavat omissa ateljeissaan, omassa ylhäisessä yksinäisyydessään. Kunnioituksesta luomistyötä kohtaan heitä harvemmin edes häiritään, paitsi ehkä joskus, ennalta sovitusti.

Rakastettu naivistitaiteilija Raija Nokkala paljastaa, että hän tavallaan näkee maalauksen valmiina jo tyhjällä kankaalla.

”En osaa sanoa niistä senttimetreistä mitään, kun taidetarvikekauppias niitä kankaan mittoja kysyy. Minun pitää ottaa kangas käteeni ja katsoa, mahtuuko päässäni oleva maalaus siihen”, hän kertoo.

”Usein ensin on kuvalle tarina ja sitten siitä syntyy maalaus. Joskus kirjoitan koko näyttelyn tarinat ensin ja yritän tehdä niistä kokonaisuuden. Maalaus kyllä saa elää jonkun verran tekovaiheessa, muuten tuo matka valmiiksi maalaukseksi ei olisi niin mielenkiintoinen. Värien kanssa taistelen usein kauankin, jotta ne lopulta tanssisivat hyvin keskenään ja auttaisivat toinen toisiaan loistamaan.”

Tule Iittalaan tapaamaan Raijaa ja muita naivistitaiteilijoita! Sillä Suomen kuvataiteen päivänä 10.7. salaperäisyyden verho taiteen tekemisen yllä raottuu hieman enemmän, kun 13 naivistitaiteilijaa pakkaa maalausvälineensä ja saapuu Iittalaan puukoulun pihalle maalaamaan.

Päivän aikana heitä saa häiritä ja jututtaa maalaamisesta. Taiteilijoilla on myös omia tuotteitaan, joita voi ostaa mukaan. Jos maalauskipinä leimahtaa, voit kokeilla taitojasi postikorttimaalarina maalauspisteellä.

Köyhä Ritari karauttaa paikalle hot dog -autollaan, joten nälkä tai janokaan ei pääse vaivaamaan. Köyhän Ritarin hot dogit ovat gourmetlaatua ja jälkkäriksi maistuu tietenkin köyhäritari mansikkahillolla ja kermavaahdolla.

Helene Schjärfbeckin syntymäpäivänä koko Suomi maalaa. Jo kymmenettä kertaa järjestettävä Suomen kuvataiteenpäivän maalaustapahtuma järjestetään tänä vuonna etänä ja ulkona. Iittalassa taiteilijat maalaavat puukoulun piha-alueella. Sateen sattuessa siirrytään naapuriin, Iittalan kylätalon suojiin.

Tapahtuma on ilmainen. Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyn pääsyliput 9 €/7 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Ostaessasi pääsylipun, voit vierailla näyttelyssä kesän aikana niin monta kertaa kuin jaksat! Lippu on henkilökohtainen.

Suomen kuvataiteen päivän taiteilijat:

  • Merja Hämäläinen, Reijo Kivijärvi, Anneli Kokkonen, Riitta Kolari, Kåira, Matti Laine, Minna Lehväslaiho, Virve Niemi, Raija Nokkala, Kikka Nyrén, Luciana Mariano, Pirkko Pullinen-Valtonen, Päivi Salminen.
Raija Nokkala maalaa ateljeessaan.
Raija Nokkala näkee maalauksen valmiina jo tyhjässä kankaassa. Hän valitsee kankaan koonkin päässään olevan maalauksen mukaan, ei senttimetrien. Kuva: Ulla Heinonen

Julkaistu: 07.07.2020 - Muokattu: 15.03.2024 |