Yksissä tuumin

Kuraattorin puheenvuoro

Kulttuurin tekemisessä, taiteen tuottamisessa, ihmisenä olemisessa on tärkeä löytää ja kokea ihmisen tuki. Kulttuuri- ja tapahtuma-ala ovat eläneet yli vuoden tilanteessa, jossa on tuntunut, että ympäröivän yhteisön tuki on kadonnut, taidetta ei ole tosipaikan tullen arvostettu eikä sen merkitystä yhteiskuntaa kannattelevana voimana ole ymmärretty. Onneksi taiteen ja kulttuurin tekijät ovat yksissä tuumin puolustaneet ilmaisunvapauttaan ja oikeuttaa esittää teoksiaan maailmanlaajuisesta kriisistä huolimatta. Juuri tällaisena aikana tarvitaan taidetta ja yhteisöä. Tarvitaan taidetta, joka haastaa ja on kriittistä, mutta tarvitaan myös taidetta, joka ilahduttaa, kääntää arkiset asiat absurdin kautta voimaannuttaviksi. Tarvitaan taidetta, jossa ylipäätään on söpöjä eläimiä ja lämmin tunnelma.

Olen viettänyt mahtavan talven naivistien kanssa. Olen käynyt läpi noin tuhat teoskuvaa, valinnut taiteilijoita, miettinyt teemaa ja toivonut pieniä, mutta tärkeitä muutoksia kesänäyttelypaikkaan vanhaan puukouluun Iittalassa.
Minulla on tausta suomalaisessa nykytaiteessa. Nykytaiteen sisällä olen erikoistunut sekä ITE-taiteeseen että erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden taiteeseen. Nyt tuntui hyvin luontevalta perehtyä naivistien ilmaisuun ja tapaan tehdä taidetta. Olen oppinut vuodessa valtavan paljon ja samalla olen löytänyt arvostuksen naivismia  ja sitä edustavia taiteilijoita kohtaan.

Valitsin tämän kesän näyttelyn nimeksi “Yksissä tuumin” ja teemaksi yhteisöllisyyden. Olen miettinyt näyttelykokonaisuutta tämän kautta. Olen myös iloinen siitä, miten olemme sekä näyttelyn työntekijöiden että taiteilijoiden kanssa voineet rakentaa näyttelyn yksissä tuumin. Kiitän suuresti kaikkia taiteilijoita, joitka tarjosivat töitään näyttelyyn ja myös taiteilijoita, jotka ovat vuosien saatossa näyttelyyn osallistuneet ja näin luoneet kunniakkaan historian ja imagon, joka on tunnettu ympäri Suomen.

Tänä kesänä näyttely koostuu erilaisista osa-alueista. On ihmisten arkea, on satuja ja fantasiaa, on kaupunkien kauneutta ja maaseudun vihreyttä. Erityisen paljon on suloisia eläimiä. Eläimiä löytyy sekä villistä luonnosta, että lemmikkeinä ihmisten viereltä. Olen nauttinut tämän näyttelyn kokoamisesta ja rakentamisesta. Myös konkreettisesti ripustamisesta. Teoksia, vanha puutalo ja vasara sekä purkillinen nauloja on mahtava lähtökohta nykytaidenäyttelyn tekemiseen. Aina ei tarvita valkoista kuutiota, jatkojohtoja, kai’uttimia ja vaikeita seinätekstejä. Itse olen viihtynyt erinomaisesti Iittalassa ja tämän näyttelyn parissa, toivottavasti tekin!

Helsingissä 26.4.2021
Veikko Halmetoja

KESÄN 2021 TAITEILIJAT

Sini Aalto – Pirjo Alatalo – Kaarina Alsta – Sergei Arhipov – Anita Backlund – Mia Bergqvist – Marit Björnegran – Stina Engvall – Ira Grünfelder Margit HakanenInka HannulaPetra HeikkiläPanu Hemminki Sinikka HurskainenMerja HämäläinenMinna Iso-LähteenmäkiKirsi Jalava – Stig JanssonArja JäppinenMaija KanervaAimo KatajainenUlla KauhanenReijo KivijärviRiitta KolariRitva KorhonenYasushi KoyamaLauri LahtinenMatti LaineSonja LehtoMinna LehväslaihoAnne LeppänenEsa LeppänenSeija LevantoTalvikki LusaSalla LylynojaLuciana MarianoKati MikolaRaija Männistö-KoskiVirve NiemiRaija NokkalaKikka NyrénMarjaana Orkoneva – Tiina Paju Heli PukkiPirkko Pullinen-Valtonen – Tarja Rinta – Sirkku Salo Helena TörmäläEino Viikilä – Miia Ylikoski

Kesän uudet taiteilijat lihavoidulla fontilla.

 

AUKIOLOT

Olemme avoinna joka päivä kello 10-19 ajalla 29.5.-29.8.2021. Myös juhannuksena!

HINNASTO

LIPPU OVELTA
Aikuiset 10 €
Työttömät, eläkeläiset, opiskelijat 8 €
Alle 18-vuotiaat maksutta.
ENNAKKOLIPPU VERKOSTA
Aikuiset 11€
Työttömät, opiskelijat, eläkeläiset 9 €
Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Ennakkolippua ei tarvitse ostaa alle 18-vuotiaalle.
Emme ole museokorttikohde. Olemme säätiömuotoinen taidegalleria ja rahoitamme toimintamme pääsylipputuloilla.

ESTEETTÖMYYS

Näyttelyn alakertaan on esteetön pääsy luiskaa pitkin. Liikuntarajoitteiset voivat saapua puukoulun eteen autolla ja alakertaan on luiska, jossa on käsijohteet. Liikkumiseen apua tarvitsevan henkilön avustaja pääsee sisään veloituksetta.
Alakerrasta, salista numero 1, löytyy iso näyttö, josta voi rauhassa katsella yläkerran teoksia.

 

LISÄTIEDOT

Näyttelyinfoa